Menu Bar Menu Bar Menu Bar

SMS dood? Niet door nieuwe toepassingen als A2P en M2M

In 1992 werd het eerste sms bericht verzonden. Sms (afkorting voor short message service) werd vooral gebruikt door jongeren, omdat het versturen van een sms bericht goedkoper was dan een telefoongesprek. Het inmiddels traditionele medium sms wordt in rap tempo vervangen door gratis alternatieven als Whatsapp en Telegram. Maar tegelijkertijd worden er andere (zakelijke) toepassingen voor sms ontwikkeld, zoals A2P en M2M. Hierbij wordt er niet meer gecommuniceerd tussen personen, maar van een applicatie naar een persoon (A2P) of zelfs van machine naar machine (M2M).

P2P sms (person-to-person)

Het sms verkeer van persoon naar persoon (P2P) wordt in rap tempo vervangen door Over The Top (OTT) message diensten als Whatsapp, Skype en Telegram. Volgens marktonderzoek van Informa Telecoms & Media daalt de wereldwijde omzet uit sms diensten de komende 5 jaar nog eens met ruim 20%. In hetzelfde onderzoek wordt echter aangegeven dat het zakelijk gebruik van SMS juist in de lift zit.

 

A2P sms (application-to-person)

Door het afnemende aantal sms berichten, is de attentiewaarde van een sms bericht gestegen. Volgens onderzoek van Frost & Sullivan (2010) heeft sms een gemiddelde open ratio van 98%, terwijl email een gemiddelde open ratio heeft van 25% (DDMA). Bedrijven spelen hier slim op in door korte informatieve berichten te verzenden, die in tegenstelling tot bijvoorbeeld email, beter opvallen. De sms berichten worden vaak automatisch verzonden vanuit applicaties of software naar personen (A2P) met als afzender de naam van de organisatie. Deze berichten zijn bekend als bijvoorbeeld een afspraakherinnering van de tandarts of een waarschuwing dat er een factuur klaar staat van de telecom operator.

 

M2M sms (machine-to-machine)

Naast deze herkenbare berichten is er een stroom van sms berichten die wellicht minder opvalt. Dit zijn de berichten die zelfs niet op een mobiele telefoon aankomen. Het zijn automatisch gegenereerde sms berichten die applicaties aansturen. Deze berichten geven een commando van de ene machine aan de andere machine (M2M), zonder dat daar verder een persoon bij betrokken hoeft te zijn.

 

Conclusie

Het gebruik van sms door particulieren is inmiddels grotendeels vervangen door applicaties als Whatsapp, Skype en Telegram. Daarentegen zien bedrijven nieuwe zakelijke toepassingen voor sms in A2P en M2M. Eind vorig jaar waren er wereldwijd al ruim 189 miljoen M2M verbindingen waarvan 50 miljoen in China. Sms is nog lang niet dood.

 

p2p-sms

 

 

 

a2p-sms

 

 

 

 

m2m-sms

Noterik
Netaffairs
Ziekenhuis_rivierenland
Spaarne_gasthuis
JCDecaux
Hiswa
Heuvelman
Formdesk
CormelIT
CGM
AlleskITs
Adwise
Navigatenorth
Deen
Gemeente Zaanstad
Groenehart
GWK
Hostnet
Formido
Unica Schutte
Vestia
Xinno
Ymere
Zwitserleven
DSM
Kamer van Koophandel
Radboud
SNS securities
ST antonius